בעיות חניכיים בדרך כלל נגרמות כתוצאה מהזנחה מתמשכת, אך לא רק. איך מאבחנים בהתפתחות מחלות אלו, למרות התקדמותן האיטית? איך מטפלים והכי חשוב – איך מונעים? דוקטור שי דורי עושה קצת סדר בדברים.
רובן המוחלט של מחלות החניכיים נגרמות בעקבות נוכחות מוגברת של רובד חיידקים, הנקרא פלאק, במשך זמן מה על השיניים ובסביבתן. הנזק המצטבר שגורמות מחלות החניכיים מתבטא בעיקר בהרס של עצם הלסת, אשר תומכת בשיניים. נזק רק מדי שמצטבר בעקבות אי טיפול והזנחה יכול להוביל לנשירה או עקירה של אותן שיניים.
ישנם מספר גורמים נוספים המשפיעים על קצב ההתקדמות וההרס שגורמות אותן מחלות חניכיים. דוקטור שי דורי מוסיף ואומר כי לגנטיקה, עישון או תנאים רפואיים (תרופות או מחלות) השפעה משמעותית גם כן על התדרדרות או שיפור במצב.
למרות ההתקדמות האיטית, יש מספר סממנים ודרכים לאבחן תחילה או התפתחות של בעיית חניכיים:
- חניכיים נפוחות, בעלות מראה אדום ומדממות בזמן צחצוח או אכילה של מזונות מוצקים.
- ריח רע מהפה שלא נעלם גם לאחר צחצוח ואכילה.
- שיניים רופפות או מרווחים שנוצרו באזורים הקדמיים.
- נפיחויות חוזרות ונעלמות, לעיתים מלוות בהפרשות מוגלתיות.
- צורך בעקירת שיניים.
טיפול ומניעה בבעיות חניכיים
הטיפול בבעיה משתנה מאדם לאדם, כאשר לא אצל כל אחד יש את אותם גורמים למחלה", מדגיש ד"ר שי דורי. המניעה כוללת בעיקר טיפולים שגרתיים וביקורים תקופתיים אצל השיננית.
- מעשנים צריכים להפסיק או לצמצם עד כמה שניתן את כמות הסיגריות היומית.
- יש לצחצח לפחות 5 דקות, בצורה ייסודית, אך לא חזקה מדי. צחצוח ממושך יגרום להפחתת אפקט הפלאק על השיניים.
- יש לשטוף את הפה במי פה לאחר הצחצוח.
- חשוב לנקות בין השיניים בעזרת חוט דנטאלי או קיסמים, על בסיס יום-יומי.
הטיפולים היום יומיים יובילו לשיפור נראה לעין כבר בתוך מספר ימים. השיפור יתבטא בדימום מופחת, ריח פה נעים יותר וכיסי חניכיים מוקטנים. במצבים מתקדמים של המחלה יש צורך באבחנה ובטיפול מקצועי של מומחה.